Tuinbonenprut op knoflookbruschetta

Lekker in tuin van mijn ouders samen met mijn zusje en zwager genieten van zomers eten. In de zon met iets te veel rosé genieten van het Groningse leven ;-)
Mijn ouders verbouwden vroeger tuinbonen. Die moesten mijn zusje en ik dan doppen. Dan deden we wedstrijdjes wie de meeste bonen had in 1 schil. Deze bonen zijn dubbel gedopt. Daardoor verliezen ze dat taaie schilletje. En het zoet/notige van de tuinbonen komt zo goed tot z'n recht. M'n zusje houdt niet van tuinbonen, maar vond dit heerlijk! Ook vind je bij het recept hoe je deze heerlijke bruschetta maakt!
Nodig:
Koop een halve kilo ongedopte tuinbonen, vers, van de groenteboer. Vraag gelijk of hij vers bonenkruid heeft, zo niet, koop het gedroogd. Bonenkruid helpt je lijf de bonen te verteren, zodat je minder gasvorming krijgt ;-)
Zoek een lekkere harde kaas uit, zoals pecorino of parmezaan. Ik vond een pecorino kaas die in as was gerijpt, dat past heel goed bij het aardse van tuinbonen.
Koop verder nog knoflook en olijfolie.
Voor de toast koop je ongebakken ciabatta of stokbrood.

Hoe
Zet de grill in de oven vast aan voor de toast. Plet een knoflookteen met schil en al, en overgiet die met flink wat olijfolie (milde, niet extra vierge). Zet dat een minuut in de magnetron.

Haal de bonen uit hun schil spoel ze af en kook ze ongeveer 5 minuten in ongezouten water. Spoel ze af onder de koude kraan en dop ze dan weer. Dit gaat makkelijk door in de holte met je nagel in te duwen, en ze dan aan de bolle kant uit hun velletje te duwen. Doe bij de kom met dubbelgedopte bonen wat bonenkruid, flink wat zout, beetje peper en een handvol geraspte kaas. Giet er wat extra vierge olijfolie over. Ga lekker prakken en olijfolie toevoegen totdat het een mooie redelijk smeerbare prut is. Proef, en voeg eventueel nog meer peper en zout of wat citroensap toe.

Voor de toast snijdt je het brood in plakken. Smeer beide kant van de toast in met de knoflookolijfolie. Leg onder de grill, en blijf erbij staan! Draai ze om als ze een mooi kleurtje hebben. Dan zijn ze heel snel klaar. Deze toast in mooi knapperig van buiten, maar heeft nog wel een zachte bite van binnen.

Geen opmerkingen: