Chewy Havermoutkoeken met verschillende opties

Wat is het nederlandse woord voor chewy? Het zit tussen zacht en knapperig in. Maar het is geen kauwgom.  Ach, dit koekje is gewoon de lekkerste.Ideaal is dat je het stevige dikke beslag tot een worst kan rollen in folie, en dan in de vriezer kan leggen. Je kan dan koekjes eten wanneer je maar wilt. Je snijd er een plak af, hup in de oven. Je hoeft ze niet eens te ontdooien.


Hier volgt het recept. Vertaald uit het engels, vandaar de soms rare gewichten. Als er staat theelepel (tl) dan bedoel ik niet een theelepeltje uit je la, maar de officiële hoeveelheid. Je kan van die maatlepels kopen bij de blokker (spotgoedkoop) Maar heb je er geen, 1 tl is best wel veel, een opgehoopte theelepel? Dus ja, er gaat best veel zout in!

Zet de oven op 170 graden Celsius.

Natte ingrediënten
- 170 gram ongezouten boter op kamertemperatuur, in blokjes gesneden
- 210 gram licht bruine suiker
- 1 groot ei (maat staat op de verpakking)
- 1 tl vanille extract

Droge ingrediënten:
- 105 gram patentbloem
- 1/2 tl zout
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl bakpoeder
- 230 gram havermout (gebruik geen instant havermout)

De optionele ingrediënten
- 110 gram noten
- 165 gram rozijnen

Je kan de rozijnen vervangen door stukjes abrikoos, daar vind ik walnoten lekker bij, en ik doe er dan ook een theelepel kardemom bij. (linker foto)

Je kan ook de rozijnen vervangen door gehakte chocolade, (niet te fijn hakken) en daar vind ik hazelnoten lekker bij. Ik doe er dan geen kaneel door heen. Wel vanille.

Doe de boter en de suiker in een kom en mix een paar minuten (5 ofzo) tot het mengsel lichter van kleur wordt. Doe er dan het ei en de vanille bij en mix nog een paar minuutjes.

Doe de 'droge ingrediënten in een andere kom, roer even door en doe ze langzaam bij de natte ingrediënten  Mix kort maar grondig door tot alles met elkaar gemengd is.

Doe er dan je optionele ingrediënten door.

Nu kan je de koekjes in een worst rollen en in de vriezer leggen, of lekker gelijk koekjes gaan bakken.
Maak met natte handen balletjes van het deeg en druk platter tot 1,5 tot 2 cm dik.

Bak ze in de oven voor 9-12 minuten. 9 minuten is heel zacht. Met elke minuut wordt het koekje iets knapperiger aan de buitenkant. Ik haal ze eruit op het moment dat de randjes tegen de bakplaat aan ietsjes beginnen te verkleuren. Dit verschilt heel erg per oven. Dus kijk gewoon na 9 minuten, en staar lekker de oven in tot ze klaar zijn.

Haal de bakplaat uit de oven, de koekjes zijn nu nog helemaal zacht, dus nog niet aankomen, en ff geduld hebben tot ze wat zijn opgesteven.

Jammm





Geen opmerkingen: