Gemberbier

Op mijn verjaardag had ik 2 liter gemberbier met frambozensmaak gemaakt. De naam doet alcohol vermoeden, maar dat zit er niet in. Het geeft je wel eenzelfde soort dorstlessende verfrissende gevoel als bier. Maar het is niet zo 1 dimensionaal als frisdrank. Dit was binnen no-time op. Zelfs mensen die geen gember lusten vonden dit lekker. Vandaar hier op het verzoek het recept! Begin 2 dagen van te voren!


Gemberbier, 2 liter

Alles komt niet heel erg precies. Er kan dus weinig misgaan ;-)

- lege petfles van 1,5 liter (of 2 liter, ik gebruikte een lege melkfles).
- stuk verse gember ter grote van je duim (een grote duim)
- 1 citroen
- 2 kruidnagels (en als je nog piment hebt liggen van het vorige recept, dat past ook goed!)
- 50 ml frambozenlimonade (of diksap)
- 1 zakje van 7 gram instant gist.
- suiker (start maar eens met een koffiekopje vol)

Doe de gist in een bekertje met wat warm water. Als het goed is moet de gist tot leven komen en wat te gaan borrelen/schuimen na een paar minuten. Lost de gist niet op, pak dan een ander zakje gist.

Schil en rasp de gember. Pers de citroen uit. De schil kan er ook in, haal die er met een dunschiller af, en zorg dat er geen wit meer zichtbaar is. Doe alles in de petfles. Vul aan met heet water, maar doe de fles niet helemaal vol, hij gaat namelijk uitzetten.

Dop erop en leg in de koelkast, schud een keertje of 3 voorzichtig in de komende 2 dagen.

Op de 3e dag (hé ik kan deze zin niet eens normaal typen zonder aan de bijbel te denken) open je beetje bij beetje de fles zodat de druk er een beetje afgaat. Zeven, proeven of het zoet genoeg is (vast niet, doe er dan suiker bij en roer) en gekoeld drinken!

De frambozensiroop kan je gewoon weglaten. Maar ook vervangen door andere smaken siroop, of vers fruit, of munt of cranberry of appel of....

1 opmerking:

Jan zei

Misschien is het niet veel, maar er zit echt wel alcohol in.

Gist produceert altijd alcohol en kooldioxide. In dingen die je bakt blijft er daarna niks van over, maar in dit geval zou ik toch even uitkijken met het aan kinderen geven. Ook 2 liter drinken en dan gaan autorijden kon wel eens illegaal zijn.