Ottolenghi's kip met kardemomrijst en peterseliesalade

Vakantie = tijd voor nieuwe recepten! Op mijn verjaardag heb ik het boek Jerusalem gekregen van Ottlenghi. Een prachtig boek om te zien en om uit te lezen. Hoe in Jeruzalem zoveel samenkomt maar ook naast elkaar bestaat. Hoe trots mensen kunnen zijn, en hoe mensen elkaar ook wel weer vinden. En dat weerspiegelt zich ook weer in het eten. Door contrast met warmte, zuur, diepwarme specerijen, frisse kruiden en verschillende texturen.

Ik vind de recepten van Ottolenghi vaak wel wat bewerkelijk. Maar ik ben dan ook verwend met een echte thuiskok als Nigella. Otto's recepten moet je erg goed lezen, en soms er ook wel vanaf wijken. Als ze lukken, zijn ze wel echt vurrukkulluk. Hierna volgt het recept voor kippendijen met gekarameliseerde ui en kardmomrijst. En het recept voor peterselie feta salade erbij. Alle bordjes gingen hier leeg :-)


Voor 4 personen:

Kippendijen met gekaramelliseerde ui en kardemomrijst

Nodig:

- 25 gram krenten
- 4 uien (500 gr ongeveer)
- 8 kippendijen (bij de AH in een bakje van 4, € 7,76 per kilo)
- 1 theelepel kardemompoeder (of 10 peulen)
- 1 1/2 theelepel kaneelpoeder (of 3 stokjes)
- snufje kruidnagelpoeder (of gewoon 4 stuks)
- 300 gr basmatirijst
- kippenbouillon blokje
- 550 ml kokend water
- 1 theelepel zout

Mogelijk erbij:
- Griekse yoghurt
- mengsel van fijngesneden verse kruiden als peterselie, koriander en dille. Als je de salade er ook bij maakt is dat niet nodig. Koop deze alsjeblieft niet in de AH, maar in de toko waar ze minstens 4 keer zo goedkoop zijn.

Ik heb mijn uien gekaramelliseerd in de slowcooker. Dan snijd je ze in halve ringen, masseer je er flink wat zout door en doe je er 2 eetlepels olie bij en dan doe je ze in de slowcooker. Dan zet je hem op HIGH voor minimaal 7 uur (1 keertje even roeren). Het werkt! Heb je wat minder tijd (ahum) dan google je hoe het moet, je moet er echt een half uur voor uitrekken, dat langzaam bruin laten worden. Het maakt wel degelijk erg veel uit voor de smaak. En als je dan toch aan het huilen bent bij je uitjes, snijd er dan gelijk 4 keer zoveel en stop je uitjes in kleine porties in de vriezer.

Bak je kip in gewone olijfolie in je mooie gietijzeren pan of iets anders met een dikke bodem en een goed sluitend deksel. Zorg dat ze een mooi kleurtje hebben. Haal ze uit de pan en doe het vuur zacht. Doe er de uien, krenten, specerijen, zout en rijst bij. Doorroeren. Leg je kip op de rijst en duw ze er een beetje in. Los je bouillonblokje op in het kokende water en en giet dat daarna over je rijst.

Deksel erop, en op zacht vuur (niet té zacht) gaar laten worden. Dit duurt 30 minuten. Na 25 minuten regelmatig even de rijst proeven om te kijken of het gaar is. Elk fornuis en elke pan is weer anders. Als je bijvoorbeeld een brede pan hebt, verdampt er ook meer water.

Als hij nét gaar is haal je het deksel eraf, leg je er een dubbelgevouwen theedoek op en het deksel weer terug. Als het goed is heb je nu perfecte rijst :-) Bij bij ging het vandaag in 2 pannen goed.

Druip nog wat olie over de kip, sprenkel je verse kruiden eroverheen, en proef je rijst om te kijken of hij zout genoeg is.

Nu het recept voor:

Peterselie- feta salade

Nodig:
- 40 gram parelgort of spelt, farro of grove bulgur, gaar en weer koud afgespoelt
- 150 gr feta in blokjes of met de vingers grof verkruimd. (de TOKO heeft ze het goedkoopst)
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel za'atar (nu ook in de AH, van Jonnie de Boer)
- 1/2 theelepel korianderzaad
- 1/4 theelepel komijn
- 80 gram peterselie (2 kleine tokobosjes) fijngesneden
- 4 bosuitjes in dunne ringetjes
- 1 dikke of 2 kleine teentjes knoflook geperst (of fijngewreven)
- 40 gram cashewnoten, gehakt
- 1 groene paprika in stukjes van 1 cm
- 1/2 theelepel gemalen piment (ook in de AH te koop, de Toko is wel goedkoper). Als je het echt niet kan vinden, vervang het dan door een mengsel van zwarte peper en kruidnagel
- sap van 1 kleine citroen
- zout en peper

Meng de feta in een kommetje met de za'atar, korianderzaad en komijn en olijfolie. Laat dit lekker marineren terwijl je de rest van de salade maakt.

Doe alle andere ingredienten in een mooie kom. Breng op smaak met peper, zout en eventueel extra citroensap.

Over? Meng koude rijst met de salade en eet het de dag erna als lunch.


Geen opmerkingen: