Gouden groente stoof

Dit is gezond, vega, goedkoop, lekker, makkelijk en 'n crowdpleaser, én t kan in de vriezer :-)
Op verzoek hier het recept. Je kan hier wat mee spelen. Dit recept is van Nigella Lawson, maar Ottolenghi heeft een recept wat er erg op lijkt. Je kan met de groenten wat spelen. Van 't een wat meer of minder maakt echt niet uit. Zoete aardappel er bij in vind ik er lekker. Ik ben elke keer als het maakte wel iets vergeten, en dat maakte eigenlijk niet uit... De hoeveelheden zijn dan ook niet precies. De saffraan is het wat het luxe maakt, die moet erin!
Nodig voor 6 á 8 personen:

- 4 wortels, geschild en in schijfjes (je kan een paar winterwortels pakken, of een bos peentjes)
- 2 pastinaken, geschild en in blokjes
- 2 raapjes, schoongeboend en in blokjes
- 1 flespompoen, geschild en in blokjes
- 1/2 koolraap geschild in blokjes (als je dit niet lekker vindt, gewoon weglaten, of meer raapjes doen)
- 3 courgettes, gewassen, de zaadkernen verwijderd en in stukjes
- 2 á 3 uien grof gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst
- 2 theelepels van kaneel, komijn en korianderzaad
- 1 theelepel paprikapoeder
- pluk saffraan (de echte, niet gepoederde kleurstof)
- 1 liter lichte bouillon (kip)
- 400 gr tomaten uit blik
- schil van 1 kleine sinaasappel, geraspt
- 100 gr sultana's (of reepjes gedroogde abrikoos)
- +/- 600 gram kikkererwten uit blik

Het is een enorme lijst, maar vanaf nu is het een kwestie van alles in pan gooien. Begin met de ui glazig bakken in wat olijfolie, en doe er dan de knoflook en de kaneel en komijn en koriander bij in. Doe dan de rest van de groenten erin. Roerbak op hoog vuur, dat hoeft niet efficiënt.. Doe er dan de grofgehakte tomaten met hun sap bij in, de saffraan, de paprika (=optioneel), uitgelekte kikkererwten, sinaasappelrasp, sultana's en 3/4 van de bouillon. Breng aan de kook. Voeg peper en zout toe. Proef en kijk of je het sap van de sinaasappel ook wil toevoegen. Voeg vocht toe als het nodig is. En proef of je meer zout, kruiden of sinaasappelsap wilt toevoegen. Kook tot de groenten gaar zijn. (20 á 30 minuten)

Zet op tafel:
- Een bakje verkruimelde feta
- Verse peterselie of koriander
- Geroosterd amandelschaafsel of pijnboompitjes
- Granaatappelpitjes of sinaasappelpartjes
- Gebakken verse chorizoworst of merguez worstjes.
- Couscous gemaakt met kippenbouillon en olijfolie. (zie andere blogpost voor hoe gemakkelijk dat is)

Om in te vriezen doe je de afgekoelde stoof in zakjes. Couscous met feta, granaatappel en nootjes kan je ook prima invriezen in een ander zakje. 3 maanden houdbaar in de vriezer.

Geen opmerkingen: